Bedre gulvvarme giver inspiration til smarte byer

En snedig metode til bedre kontrol af gulvvarmeanlæg, så huset altid er rart at opholde sig i og energiregningen er til at betale, er blevet yndlingseksempel for stort forskningscenter ved Aalborg Universitet, som udvikler it-teknologi til ”smarte byer” og ”smarte samfund”. Tricks fra gulvvarmeløsningen kan bruges overalt – fx til mere intelligent lysregulering af trafikken.

Last modified: 14.03.2016

Forskningscentret DiCyPS (Center for Data-Intensive Cyber-Physical Systems) har netop gjort status over det første års virke. Takket være en investering fra Innovationsfonden har centret et budget på 75 millioner kroner til en seksårig indsats, og de indledende takter og resultater har været opmuntrende, konkluderer lederen, professor Kim Guldstrand Larsen fra Institut for Datalogi på AAU:

- Vi har brugt meget krudt på at bryde siloer ned mellem forskere, som ikke tidligere har arbejdet sammen. Ud over tre vidt forskellige grupper fra datalogi har vi også energiforskere og eksperter fra transportområdet med, og hele målsætningen har fra starten været, at der skulle komme noget interdisciplinær videnskab ud af det, hvor vi finder generiske løsninger på de problemstillinger, vi kaster os over, siger Kim Guldstrand Larsen.

Komplekse problemer – universelle svar

Et af eksempelprojekterne giver altså håb om en mere behageligt tempereret fremtid for enhver, der har prøvet bøvlet med at få gulvvarmen justeret i et hus, så det fungerer tilfredsstillende i alle rum – og gerne samtidig.

- Vi snakker meget om vores gulvvarmesystem, fordi det fungerer og er en succes. Udfordringen har været at inddrage data og simuleringer i en strategi, som er bedre end den gængse, hvor systemet bare skruer op for ventilen, hvis der er for koldt, og ned hvis der er for varmt. Vi kan i nogle situationer gøre det dobbelt så godt ved at halvere energiforbruget og alligevel styre temperaturen i rummene, så der er mere behageligt, ud fra antagelser om, hvordan rummene bliver brugt, og hvordan vejret er, forklarer Kim Guldstrand.

I praksis viste det sig at være en ret kompleks problemstilling, når der er mange rum involveret. Forskere fra flere afdelinger arbejdede bl.a. sammen med virksomhederne Seluxit og Danfoss om at løse den.

- Vi har været nødt til at komme op med nogle nye tricks for at kunne bruge vores teknikker på at løse det, men den viden kan vi så tage med til andre områder. Vi har en tro på, at det vi laver med gulvvarmen, det kan vi også bruge til fx at lave mere optimal styring af lyskryds. Resultatet er altså nogle generiske metoder, som kan anvendes bredt til at gøre vores byer og samfund smartere, siger Kim Guldstrand Larsen.

Efterhånden som de gode universalløsninger opstår, skal de derfor også ud og gøre gavn, oplyser han:

- Når vi fx i tre cases har fundet ud af, at vi har en smart måde at gøre noget på, kan vi lave et firma, der sælger det, eller udvikle en generisk softwarekomponent, som mange forskellige virksomheder kan bruge, så det ikke kun er til den enkelte virksomhed, vi lige netop lavede casen med.

Læs hele historien på aau.dk