Department of Computer Science

Forskere på Corona-jagt: ”En borgerpligt at lade sig teste”

Forskere på Corona-jagt: ”En borgerpligt at lade sig teste”

Næste fase i verdens kamp mod COVID-19-smitte er i fuld gang, og verden over er enorme testberedskaber kørt i stilling til at følge smitteudviklingen. Et helt nyt simuleringssystem kan give en meget præcis diagnose over epidemiers udvikling og virkningen af indgreb. Hvis modellerne skal virke, nytter det dog ikke, at folk selv vælger, om de vil testes. Det bør være en borgerpligt, så vi kan få det reelle billede, fortæller forskerne bag, og der bør hvert år – ligesom i militæret – afholdes store øvelser til at afprøve, om vi er klar. Artiklen er skrevet af Novo Nordisk Fonden.

Verden over er almindelige mennesker under corona-lockdown blevet transformeret til hjemmestatistikere, der prøvede at forstå og følge med i pandemiens udvikling. Behovet for en eller anden kontrol og tryghed har været enormt både hos almindelige mennesker og hos beslutningstagere: Hvor er vi på smittekurven? Falder eller stiger smittetrykket? Ved hjælp af modellering og simulering har forskere udviklet et system til kontrol af smittespredningen, som kan optimere mulige indgreb mod COVID-19.

Du kan læse hele interviewet med bl.a. professor Kim Guldstrand Larsen fra Institut for Datalogi i denne pressemeddelelse fra Novo Nordisk.
_
________________________________________________________________________________________

OM PROJEKTERNE

Novo Nordisk Fonden bevilgede 4.969.057 kr. til John Bagterp Jørgensen til projektet ”Estimering, simulering og regulering til optimale indgreb mod COVID-19” i samarbejde mellem Danmarks Tekniske Universitet og Aalborg Universitet. Professor Kim Guldstrand Larsen og professor Jakob Stoustrup modtog 1.205.233 støtte fra Poul Due Jensens Fond til projektet ”BEO-COVID”.


KONTAKT

Professor Kim Guldstrand Larsen, Institut for Datalogi, Aalborg Universitet, telefon: 2217 1159, mail: kgl@cs.aau.dk
Professor Jakob Stoustrup, Institut for Elektroniske Systemer, Aalborg Universitet, telefon:  2612 6059, mail: jakob@es.aau.dk

Presse
Morten Busch, Novo Nordisk Fonden, mail: mzbu@novo.dk
Nina Hermansen, Institut for Datalogi, mail: ninah@cs.aau.dk