Millioner så med, da Hollywood-stjerner legede med Flying LEGO® Bricks

Mere end fire millioner tv-seere så med, da Tim Merritt fra Institut for Datalogi på Aalborg Universitet præsenterede de såkaldte Flying LEGO® Bricks på spansk tv. Systemet er et eksempel på, hvordan man kan bruge fysisk repræsentation af data som pædagogisk værktøj til konstruktion og udforskning af fysisk bevægelse.

Last modified: 13.02.2020

Det er ikke hver dag, at Hollywoodstjerner som Will Smith og Martin Lawrence måber over ens arbejde. Det var ikke desto mindre tilfældet for lektor Tim Merritt fra Institut for Datalogi på Aalborg Universitet.

I begyndelsen af januar var han sammen med sin samarbejdspartner Roel Vertegaal fra Human Media Lab, Queens University gæst i det populære spanske tv-show El Hormiguero for at præsentere deres fælles projekt: Flying LEGO® Bricks. Samme aften var de to amerikanske skuespillere på besøg i showet, og de fik lejlighed til at afprøve forskernes avancerede legetøj.

Kan også bruges i arkitekturen

Projektet Flying LEGO® Bricks er blevet til i et samarbejde mellem Aalborg Universitet, Human Media Lab og LEGO Koncernens Creative Play Lab, men grundlaget for projektet er det såkaldte GridDrones-system.  Det er resultatet af mange års forskning i ”data-fysikalisering”, dvs. det at bygge fysiske repræsentationer af data.

Konkret består Flying LEGO® Bricks af specialdesignede droner, der til sammen danner en sværm af flyvende firkanter. Dronerne kan styres af en bruger med en håndholdt controller, bestående af to sommerfugl-formede LEGO-plader, hvorpå forskellige LEGO-klodser er påsat. Hver klods er koblet til en drone – og placeringen af klodsen på pladen afgør dronens placering i rummet. Når brugeren vipper og tipper controlleren, efterligner dronerne både form og bevægelse.

Mens fysiske repræsentationer af information har eksisteret i århundreder, er det først for nyligt blevet muligt at skabe dynamiske fysiske visualiseringer af digital information.

- Computerskærme er flade, og derfor kan vi kun gengive information på billedplan. Med virtual reality og augmented reality kan vi bringe virtuelle objekter ind i det fysiske rum, dog uden at kunne røre hologrammerne. Men med dette system bringer vi reelle fysiske objekter, der kan berøres og manipuleres direkte, ind i rummet, siger Tim Merritt og forklarer, at systemet for eksempel kan bruges, når der skal udvikles prototyper i naturlig størrelse i arkitektonisk planlægning.

- Arkitekter kan bruge GridDrones som et værktøj til at involvere kunden i en fysisk designproces. Normalt bruger arkitekter ståltråd, pap og andre fysiske genstande til at illustrere et forslag til et byggedesign. Med GridDrones kan denne proces udvides til tre dimensioner, hvilket giver en mere realistisk fornemmelse af volumen og form, der let kan justeres i størrelse.

Nye pædagogiske anvendelsesmuligheder

Ved at kombinere GridDrones med de klassiske LEGO-klodser, har forskerne også vist, at systemet kan bruges som pædagogiske værktøj til konstruktion og udforskning af fysisk bevægelse. Udover at blive præsenteret for spanske tv-seere, er systemet blevet testet af børn i forbindelse med LEGO® World Expo i København i 2018 – med stor succes:

- Alle børnene var uden undtagelse positive. De fik hurtigt fat i, hvordan man bruger controlleren, og det var tydeligt, at børnene brugte systemet meget forskelligt. Fremadrettet skal vi forske mere i, hvordan vi kan bruge systemet og teknologi til at udvikle nye pædagogiske anvendelsesmulighed. Det kunne for eksempel bruges til at illustrere planeters bevægelse – eller til at fremstille et fysisk musikinstrument.   Forestil dig at spille det populære spil Guitar Hero i tre dimensioner, hvor det at røre og flytte på en drone har indvirkning på musikken. Mulighederne er uanede, siger Tim Merritt.

__________________________________________________________________________________________

Vil du vide mere?

Projektet Flying LEGO® Bricks er blevet til i et samarbejde mellem forskningsgruppen Human-Centered Computing på Institut for Datalogi, Aarhus Universitet; Human Media Lab, Queen's University og LEGO Koncernens Creative Play Lab.

Vil du vide mere om Flying LEGO® Bricks og forskningen bag?

Kontakt:

Lektor Tim Merritt