Professor Elisa Bertino bliver udnævnt til æresdoktor ved Aalborg Universitet

Den 13. marts 2020 (udsat) udnævnes professor Elisa Bertino fra Purdue University til æresdoktor ved Aalborg Universitet. Udnævnelsen er en anerkendelse af hendes store bidrag til forskningen i databehandling og sikkerhed.

Last modified: 24.02.2020

Aalborg Universitet tildeler hvert år æresdoktorgraden til personer, der har gjort sig videnskabelig fortjent på områder, hvor universitetet også selv står stærkt. I år har det Tekniske Fakultet for IT og Design valgt at tildele Professor Elisa Bertino titlen som æresdoktor. Selve udnævnelsen finder sted i forbindelse med Aalborg Universitets årsfest fredag 13. marts 2020 (udsat, red.).

Italienskfødte Elisa Bertino har siden 2004 været ansat som professor i datalogi ved Purdue University, hvor hun leder det såkaldte CyberSpace Security Laboratory. Før det var hun professor og institutleder ved Department of Computer Science and Communication på University of Milan.

De senere år har hun primært forsket i netværkssikkerhed i forbindelse med 4G- og 5G-netværk, IoT-sikkerhed, digital identitetsstyring, policy-systemer og anvendelser af blockchain-teknologi i forbindelse med sikkerhed. Dette er emner med stadig stigende samfundsmæssig betydning, og de er meget relevante for den forskning, der bedrives på tværs af Aalborg Universitet.

En pioner inden for databehandling og sikkerhed

Professor ved Institut for Datalogi på Aalborg Universitet, Christian S. Jensen har arbejdet sammen med Elisa Bertino af flere omgange, og han er ikke i tvivl om, at hun er en af ​​verdens førende forskere på sit felt.

- Elisa Bertino er en pioner inden for databehandling og sikkerhed. Hun har haft omfattende indflydelse på forskningen i nogle af datalogiens kerneområder, både akademisk og samfundsmæssigt, siger Christian S. Jensen.

Den kommende æresdoktor begyndte sin karriere på University of Pisa. Hun udgav sin første videnskabelige artikel i 1981 og har siden opbygget et imponerende bagkatalog, der tæller mere end 340 artikler i ofte meget anerkendte videnskabelige tidsskrifter samt knap 600 konferencebidrag.

Ifølge Google Scholar er Elisa Bertinos H-indeks svimlende 99, og hendes publikationer genererer i øjeblikket mellem 2600 og 2800 citationer årligt.

En rollemodel for kvindelige forskere

Af indlysende grunde er Elisa Bertinos indsats derfor også blevet anerkendt adskillige gange. I 2002 modtog hun IEEE Computer Society Technical Achievement Award, i 2005 IEEE Computer Society Kanai Award, i 2014 ACM SIGSAC Award for Outstanding Contributions og i 2019-2020 ACM Athena Lecturer Award. Hun er også ACM, IEEE og AAAS Fellow. Derudover blev hun i 2017 optaget i Hall of Fame i Information Systems Security Association.

Hun har fået et væld af andre priser, bl.a. for at være en god mentor for studerende og for at udvise stort engagement. Elisa Bertino er også anerkendt for at være rollemodel for andre kvindelige datalogiforskere.

- Vi er utroligt stolte og taknemmelige over at få mulighed for at hædre Elisa Bertino med den højeste akademiske grad, og vi glæder os til at fortsætte med at samarbejde med hende, siger Christian S. Jensen.