Studerende i interaktionsdesign fra Aalborg Universitet har udviklet HiveToHive – en sekskantet skærm, som man kan skrive eller tegne på.

Studerende udvikler enhed, der kan forene familie og venner på afstand

Hvordan kan teknologi bruges til at hjælpe mennesker, der er fysisk afskåret fra hinanden, med at bevare kontakten – uden at det virker forstyrrende? Studerende fra Aalborg Universitet har udviklet en prototype på en ny kommunikationsenhed, der kan bruges af både børn og voksne.

I en tid med en verdensomspændende pandemi er den fysiske afstand mellem mennesker blevet større. Vi kan ikke rejse. Vi kan sågar ikke engang mødes. Men hvordan fastholder vi kontakten til vores nærmeste – og kan teknologi gøre en forskel, uden at være et forstyrrende og stressende indslag i hverdagen?

Det har kandidatstuderende Mathanki Yogarasa og Jeppe Olesen fra uddannelsen i interaktionsdesign på Aalborg Universitet undersøgt.

Som led i en projektopgave har de udviklet HiveToHive – en sekskantet skærm, som man kan skrive eller tegne på. Hensigten er, at brugeren hænger en eller flere Hives på væggen, og at de så forbindes til andre Hives. Når brugeren sender en besked, udståler modtagerens Hive et blødt lys. Den larmer ikke, men er et dekorativt element, der er designet til at passe ind i de fleste hjem. Idéen er så god, at de to studerende skal præsentere deres arbejde og prototype på European Conference on Computer-Supported Cooperative Work i juni.

- Det er en meget simpel kommunikationsplatform. Man skriver en kort tekst eller tegner med fingeren – og sender beskeden af sted. Det gør det for eksempel også nemt for børn at bruge. Og det er vigtigt. Der er mange børn, der må undvære mor eller far på grund af arbejde eller skilsmisse. De er måske så små, at de ikke har deres egen telefon – og så kan de i stedet bruge en Hive til at sende en tegning. Samtidig er det faktum, at vi kun bruger håndskrift med til at styrke følelse af at være personligt forbundet, forklarer Mathanki Yogarasa.

Se hvordan HiveToHive fungerer her:

At modtage en besked skal være noget positivt

På uddannelsen i interaktionsdesign er der fokus på, hvordan man designer interaktive digitale produkter, der fremmer den måde, mennesker kommunikerer og interagerer på. De to studerende bag HiveToHive har lagt særligt vægt på at mindske de forstyrrende elementer, der ofte følger med moderne teknologi, og på at gøre enheden simpel at bruge:

- Vi kender alle situationen, hvor vi modtager en sms eller en mail på et tidspunkt, hvor vi har travlt. Så bliver beskeden måske ikke modtaget med den kærlighed, som afsenderen har lagt i den. Du kan også føle, at du skal svare hurtigt, hvilket kan være ubehageligt eller stressende. Vores idé har været at skabe et alternativ, der gør det muligt for modtageren først at se beskeden, når han eller hun har tid, og ændre oplevelsen af det ​​at modtage meddelelser til noget positivt, forklarer Mathanki Yogarasa.

På Institut for Datalogi på Aalborg Universitet har man tidligere forsket i, hvordan familier kan bruge teknologi, når de er adskilt. Her viste det sig, at det var rigtig svært for den ene forældre ”at catche up” med resten af familien, når de kom hjem fra eksempelvis tre ugers arbejde på en boreplatform. Men teknologien var en enorm gevinst for dem – ved at bruge den og interagere med hinanden løbende, var det meget nemmere at få hverdagen op at køre igen, når alle var samlet.

- Med udgangspunkt i den nuværende Covid19-situation er forskning og udviklingen inden for det her område kun blevet endnu vigtigere, siger Mathanki Yogarasa.

En uddannelse tæt på brugerne

Som led i projektet har Mathanki Yogarasa og Jeppe Olesen fået en række forsøgspersoner til at afprøve enheden – og tilbagemeldingen har været meget positiv. De pointerer dog, at der er brug for en større brugerundersøgelse og en bedre prototype, før man kan drage klare konklusioner.

-  En af brugerne havde familie på et andet kontinent, og hun mente, at HiveToHive kunne skabe en større forbindelse mellem dem. Det er virkelig fedt at få lov til at arbejde med fysiske ting – altså at lave og afprøve prototyper på idéer. Det, vi laver, er meget tæt på brugerne og på virkeligheden i forhold til mange andre uddannelser, siger Mathanki Yogarasa.

Trods den store interesse for arbejdet, er de innovative studerende allerede i gang med et nyt projekt på næste semester af kandidatuddannelsen. De har dog snakket om, at det kunne være spændende at arbejde videre med HiveToHive på den anden side af endt uddannelse, hvis muligheden byder sig.

Vil du vide mere?

Vil du vide mere om bacheloruddannelsen eller kandidatuddannelsen i interaktionsdesign?

Mathanki Yogarasa og Jeppe Aagaard Olesen er blevet vejledt af adjunkt EunJeong Cheon.

KOntakt

Kandidatstuderende Mathanki Yogarasa