Department of Computer Science

Video: ChatGPT - hvad er det?

Video: ChatGPT - hvad er det?

ChatGPT har taget verden med storm. Ifølge lektor Johannes Bjerva står vi potentielt med et meget stort problem, hvis vi ikke udvikler metoder til at opdage, om en tekst er generet af en bot – især når de underliggende modeller på sigt bliver bedre og mere menneskeagtige.

I medierne er der dagligt nyheder og omtaler af brugen af ChatGPT. Men hvad er ChatGPT egentlig, og hvad er fordele og ulemper ved teknologier som denne?

Vi har taget en snak med lektor Johannes Bjerva, der forsker i sprogteknologi på Institut for Datalogi ved Aalborg Universitet i København.

Ifølge Johannes Bjerva er chatbottens helt store force, at den kan skrive sammenhængende og overbevisende tekst og derfor virker forholdsvis menneskelig. Det skyldes, at den er trænet i interaktioner med rigtige mennesker.

Omvendt kan man på ingen måde være sikker på, at indholdet er korrekt – teksten er ikke faktatjekket, og eventuelle kildehenvisninger er ofte det pure opspind.

Desværre kan det være svært at opdage, om en tekst er genereret af en chatbot. Det er ifølge Johannes Bjerva problematisk, da ChatGPT og lignende teknologier på den måde kan bruges til at sprede misinformation.

- Vi står potentielt med et meget stort problem. Det kræver en forskningsindsats at finde ud, hvordan vi opdager, om en tekst er genereret af en bot – især når de underliggende modeller på sigt bliver bedre og mere menneskeagtige.

Se videoen med Johannes Bjerva her:

 

Vil du vide mere?

Kontakt

Johannes Bjerva, lektor ved Institut for Datalogi, AAU Cph
Mobil: 22 64 11 09
Mail: jbjerva@cs.aau.dk

 

Department of Computer Science, Aalborg University

Selma Lagerlöfs Vej 300  ・ 9220 Aalborg East, Denmark 
Telephone: +45 9940 9940  ・ Mail: info@cs.aau.dk

Contact department management