Vi er bagud i AI-kapløbet - det skal ny forskning ændre
: 13.05.2025

Vi er bagud i AI-kapløbet - det skal ny forskning ændre
: 13.05.2025

20 millioner til AI-projekt skal hjælpe små firmaer
: 13.05.2025
: 13.05.2025
Af Peter Witten, AAU Kommunikation og Public Affairs
Foto: Colourbox
Et nyt forskningsprojekt skal være med til at sikre, at Danmark ikke sakker bagud i det globale AI-kapløb.
Kun omkring halvdelen af danske softwarevirksomheder har overvejet at bruge kunstig intelligens/AI til softwareudvikling, og dermed risikerer de at komme bagud.
Ifølge undersøgelser har generativ kunstig intelligens potentiale til at øge softwareproduktiviteten med over 40 procent.
Nu skal flere danske softwarevirksomheder have hjælp til at bruge AI, der ikke kun er effektiv, men også forståelig for brugerne og i overensstemmelse med samfundets værdier.
Det skal forskningsprojektet "Human-Centered Adoption of Artificial Intelligence for Software Engineering in Denmark" hjælpe med til. Projektledelsen består af professor Michael Baun Kjærgaard fra Syddansk Universitet og videnskabelig leder Daniel Russo, lektor på Institut for Datalogi, Aalborg Universitet.
Forskningsprojektet varer fem år og har et samlet budget på 30,4 millioner kr. Heraf har Innovationsfonden bidraget med knap 20 millioner kr.
"Vi lægger grunden til et paradigmeskifte i, hvordan Danmark adopterer avanceret AI. Det handler ikke kun om teknologi - det handler om mennesker, tillid og samfund," udtaler Daniel Russo i en pressemeddelelse fra Innovationsfonden.
Projektet bygger på danske forretningsprincipper med flade hierarkier og høj grad af tillid, teamkulturer med fokus på samarbejde og vidensdeling samt idealer som lighed, gennemsigtighed og socialt ansvar. Det skal føre løsninger, hvor menneskelig anvendelse og etik er centrale værdier i softwareudviklingsprocesser og værktøjsunderstøttelse.
"Danmark skal ikke bare adoptere AI. Vi skal forme, hvordan AI anvendes ansvarligt. Derfor bygger vi brugercentrerede løsninger, som både styrker produktiviteten og respekterer de mennesker, der skal arbejde med teknologien," siger professor Mikkel Baun Kjærgaard fra Syddansk Universitet.
Målet er blandt andet at skabe en model for ansvarlig AI-integration, som kan inspirere resten af verden. Resultaterne forventes at få betydning for eksport, arbejdsmarked og Danmarks rolle i fremtidens digitale økonomi.
"AI kommer til at forandre softwareudvikling fundamentalt, men kun hvis vi klæder fremtidens udviklere på til at bruge teknologien ansvarligt og effektivt. AI må ikke blive en sort boks i udviklingsprocessen. Det kræver en solid forståelse for etik, gennemsigtighed og den sammenhæng, teknologien skal bruges i," siger Thomas Jesper Hansen, teknologidirektør/CTO hos Systematic A/S.
Virksomhederne Systematic, Umbraco, Ericsson, DCR Solutions, Software Improvement Group, European Spallation Source (ESS) og Unik System Design A/S er med i forskningsprojektet.
Sammen med danske vidensinstitutioner vil de teste og udvikle løsninger i fire brugsscenarier - fra no-code platforme til AI-agenter i kritisk softwareudvikling.
Forskningsprojektet har tre centrale mål:
Fakta
Kilde: Innovationsfonden