Home

"Min vejleder sagde: hvorfor kommer du ikke til Aalborg og bliver ansat her? Så det gjorde jeg"

: 04.06.2025

I år markerer vi 25 år med professor Torben Bach Pedersen på Institut for Datalogi ved Aalborg Universitet. Gennem tiden har han opbygget en imponerede portefølje: Æresdoktor i Dresden, medforfatter på over 350 artikler, mange projekter - og et globalt netværk.

"Min vejleder sagde: hvorfor kommer du ikke til Aalborg og bliver ansat her? Så det gjorde jeg"

: 04.06.2025

I år markerer vi 25 år med professor Torben Bach Pedersen på Institut for Datalogi ved Aalborg Universitet. Gennem tiden har han opbygget en imponerede portefølje: Æresdoktor i Dresden, medforfatter på over 350 artikler, mange projekter - og et globalt netværk.

Af Julie Christiansen, AAU Kommunikation og Public Affairs
Fotos: Peter Witten

25 år - eller var det nu 30?  

Hvis vi skal være helt præcise, har Torben faktisk været ansat i statens tjeneste i mere end 30 år.  

Da han og hans tidligere vejleder ville finde ud af, hvornår det var tid til at fejre jubilæer, måtte de dykke ned i ATP-registeret for at få det fulde overblik over karrieren. 

“Så begyndte vi at tælle sammen, og det viste sig, at jeg pludselig havde 30 år i statens tjeneste - alt fra lørdagsafløser i postvæsenet til hjælpelærer på universitetet.”  

Vejen til datalogi på AAU

 Karrieren begyndte hos Kommunedata i 90’erne, hvor Torben udviklede nogle af de første client-server-systemer og Data Warehouse-løsninger. Men lysten til en større teknisk dybde i arbejdet voksede, og i 1997 startede han på en erhvervs-ph.d.

Da han afsluttede i 2000, viste det sig, at kompetencerne og idéerne var lidt forud for Kommunedatas planer. Det blev starten på hans karriere på Aalborg Universitet: 

"Så skulle jeg jo finde på noget andet, og min vejleder sagde: Hvorfor kommer du ikke til Aalborg og bliver ansat her? Så det gjorde jeg, og det var så d. 15. marts i 2000.” 

Det internationale fællesskab og videnskabelige service 

Gennem de 25 år på AAU har Torben opbygget tætte relationer til kolleger over hele verden. Flere af dem, har han kendt siden ph.d.-tiden - én af dem er i dag deltidsprofessor på AAU, mens Torben selv er æresdoktor i Dresden. 

“Det specielle ved forskerverdenen er, at man har kolleger i hele verden, som man har arbejdet sammen med i 20-25 år.” 

Men det akademiske arbejde bygger også på videnskabelig service – alt fra vurdering af artikler til planlægning af konferencer. I år agerer han programkomite-formand for den internationale konference inden for digital energi, der afholdes i Holland.  

“Den videnskabelige service er det, der får det hele til at køre rundt. Det er lidt den ukendte side af historien.” 

Synergi mellem forskning og undervisning

For Torben handler det om at skabe sammenhæng – mellem forskning, undervisning og studenterkontakt. Han trækker forskningen direkte ind i undervisningen og inviterer de studerende til dialog:

"Bare fyr løs – der er ikke dumme spørgsmål eller svar. Vi skal blive klogere sammen."

Et kursus tager udgangspunkt i salgsdata fra instituttets studenterbar, Her arbejder de studerende både med etablerede værktøjer og selvudviklede open-source værktøjer. Ofte begynder de med de etablerede værktøjer, men ender med at foretrække undervisernes selvudviklede open-source værktøjer. 

“Sådan at de studerende forstår, at det ikke er noget, der dropper ned fra himlen - det er noget, du faktisk selv kan sætte dig ned og bygge.” 

Specielt de ph.d.-studerende fylder meget i arbejdet. Torben kalder dem for “ens akademiske teenagebørn.” 

Bare fyr løs - der er ikke dumme spørgsmål eller svar. Vi skal blive klogere sammen.  

Torben Bach Pedersen, professor, Institut for Datalogi

Hvad bringer fremtiden? 

I 15 år har digital energi været det primære anvendelsesområde for Torbens forskning - her mødes datalogi og grøn omstilling i praksis. Han har blandt andet arbejdet med optimering af fleksibelt elforbrug, så det passer med forudsigelser af elproduktion fra vedvarende energikilder, og hvordan man kan handle med fleksibiliteten. 

En anden gren handler også om at gøre databehandling og kunstig intelligens mere bæredygtigt: 

“Man snakker meget om energiforbruget i datacentre, og der kan man spare utroligt meget – næsten uden at man kan mærke det – hvis man gør det effektivt rent datalogisk.” 

Og hvad så med fremtiden? Den er allerede fastlagt:  

“Der er i hvert fald nok at se til i begge grene af min forskning. Jeg tror også, de bliver retningen for de næste 10 år.” 

Glimt fra Torbens jubilæumsreception:

Læs også