<< >> Title Contents


INTERNATIONALISERING


Målsætning og prioriteringer for det internationale samarbejde

Det er målet, at interesserede studerende skal kunne tilbydes relevante studieophold i udlandet. Hidtil har vi prioriteret samarbejdet med institutioner, som vi i forvejen har et forskningsmæssigt samarbejde med, idet vi anser et personligt kendskab til forholdene på de udenlandske institutioner for ideelle for rådgivningen af de studerende og ikke mindst for den bedst mulige indpasning af et udlandsophold i den enkelte studerendes studieforløb.

I de senere år er der både centralt på universitetet og lokalt på uddannelsen arbejdet på en øget internationalisering af uddannelserne. Hoveddrivkraften i dette arbejde har som nævnt været det forskningsmæssige samarbejde, som er etableret med en række udenlandske universiteter. Dette mere uformelle samarbejde bliver i disse år fulgt op af et mere institutionelt samarbejde omfattende officielle samarbejdsaftaler og tilhørende økonomiske arrangementer.

Siden 1991 har der været en samarbejdsaftale mellem de datalogiske uddannelser i Aalborg og de tilsvarende uddannelser ved universitetet i Jyväskylä i Finland. Dette blev i 1994 udvidet til også at omfatte universitetet i Göteborg. Samarbejdet støttes af Nordplus og giver årligt mulighed for, at 2 studerende fra hver institution kan vælge at tage et semester på hver af de 2 andre institutioner. Omend disse muligheder endnu ikke er udnyttet fuldt ud af de studerende, er erfaringerne med ordningen positive.

Nordplus-samarbejdet rummer også muligheder for udveksling af lærere i forbindelse med studieophold (find korrekt formulering). Disse muligheder er også blevet udnyttet delvist med positivt udbytte.

Afdelingen deltager i Socrates og Entrée programmerne, men hidtil har ingen studerende herfra udnyttet disse muligheder. I tilgift findes endvidere mere eller mindre formelle samarbejdsaftaler med blandt andet INRIA, Sophia-Antipolis (Frankrig), Birkbeck College (Storbritannien), University of Georgia (USA), og Universitetet i Hamborg (Tyskland).

En af årsagerne til, at de eksisterende muligheder ikke udnyttes fuldt ud er givet, at de studerende ikke informeres tilstrækkeligt om disse. Der bør derfor arbejdes på en styrkelse af informationsformidlingen til de studerende gennem vejledere, studievejledning, og universitetets internationale kontor. Under alle omstændigheder må efterspørgslen efter udlandsophold forventes at stige fremover, hvorfor der arbejdes på en yderligere udbygning af mulighederne.

Studieophold i udlandet

For bachelor- og kandidatuddannelsernes vedkommende har udlandsopholdene hidtil haft et beskedent omfang, mens det for ph.d.-studerendes vedkommende er ganske omfattende. Studienævnet har en positiv holdning til udlandsophold og fører en fleksibel praksis, hvor udbyttet af et udlandsophold vurderes og meriteres konkret for sin relevans for den pågældende studerendes samlede studieforløb.


<< >> Title Contents